• pagetitle pagetitle pagetitle

Leuke uitstapjes

In Le Marche is ontzettend veel te doen en te ontdekken. Het is onmogelijk om allemaal te benoemen maar we hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Grotte di Frasassi

Dichtbij onze borgo vind je de grotten van Frasassi (16km, 20 autominuten). De grotten zijn ontdekt in 1948 en sinds 1974 open voor publiek. Het gehele grottencomplex beslaat in totaal zo’n 13 kilometer en behoren tot de mooiste van Italië. Laat je verrassen door geweldige stalagmieten en stalactieten van soms wel 20 meter hoog die prachtig verlicht zijn. Als bezoeker kan je over de anderhalve kilometer lange route met brede wandelpaden en ruime trappen wandelen. Er is een keuze uit rondleidingen die duren tussen de anderhalf en drie uur en worden onder leiding van een gids gegeven in het Italiaans, Frans, Engels of Duits. Tip: in de grotten is het 15 graden, dus neem iets warms mee. Meer info vind je op Grotte di Frasassi

Tempio del Valadier

Vlakbij de grotten van Frasassi vind je de Tempio del Valadier (24km, 25 autominuten). In 1828 gaf paus Leo XII aan de Italiaanse architect Giuseppe Valadier opdracht voor de bouw van de tempel. De tempel was bedoeld als schuilplaats voor christenen die om vergeving wilden vragen. Hij is gebouwd van witte travertijnblokken die uit een steengroeve boven de grot zijn gehaald. Toen de bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd, werden aardovens, twee tarweputten, enkele munten en menselijke botten ontdekt. Daaruit blijkt dat de grot vroeger werd gebruikt door mensen die op zoek waren naar een schuilplaats tijdens de invallen van Barbaren. De tempel is te bereiken door vanaf de parkeerplaats ongeveer een kilometer flink bergopwaarts te lopen.

De Basilica della Casa Santa in Loreto

Een “must see” als je in De Marken bent; De Basilica della Casa Santa in Loreto (71km, 50 autominuten) is een katholiek bedevaartsoord met het Heilig Huis van de Maagd Maria. Volgens de overlevering zou het huis van de Heilige Maagd Maria in het beloofde land bedreigd worden door de Turken. In 1291 brachten engelen het Heilig Huis, waar Jezus in opgroeide, op een wolk naar Dalmatië. In 1294 brachten de Heilige Engelen het naar een woud nabij Recanati, deze plek wordt Loreto genoemd. Uit archeologische onderzoekingen blijkt dat de stenen van het huisje inderdaad van Palestina komen, en overeenkomen met gebruikte materialen in de streek van Nazareth van de 1e eeuw. 

Corinaldo

Corinaldo (37km, 45 autominuten) ligt op een hoogte van 200 meter op een heuvel. Samen met de torens, die deel uitmaken van deze oude stadsverdediging, is het van grote afstand al prominent zichtbaar. Vanuit de stad heb je vanaf verschillende plekken een geweldig uitzicht over De Marken. Één van de bezienswaardigheden van Corinaldo is La Piaggia, een trap van honderd treden. Je vindt hier de ‘Pozzo della Polenta’, oftewel, de polenta put. Volgens de legende is een boer ooit op de rand van de put gaan zitten met een zak maisgriesmeel om uit te rusten. De zak viel in de put en in een poging de zak uit de put te halen, klom de boer de put in. De boer is volgens het verhaal sindsdien in de put gebleven om van het ontstane gerecht polenta te genieten. De legende wordt jaarlijks gevierd met een historische kostuum evenement La Contesa del Pozzo della Polenta, dat plaatsvindt op de derde zondag van juli.

Urbino

In 1998 is Urbino (90km, 90 autominuten) uitgeroepen door UNESCO als werelderfgoed. In deze studentenstad zijn zowel prachtige gebouwen,  heerlijke restaurants en gezellige bars te vinden. In Urbino staat een van de oudste universiteiten van Italie uit de 16e eeuw. Urbino was hét centrum van de Italiaanse renaissance. De enorme toename in welvaart, zie je terug in de prachtige palazzo’s. Een van de belangrijkste is het Palazzo Ducale met zijn imposante torens aan de voorzijde van het gebouw. In het gebouw bevindt zich de Galeria Nazionale delle Marche, hier vind je een belangrijke collectie Renaissance kunst.  Een ander bekend gebouw om te bezoeken is de Duomo di Urbino. In deze kathedraal bevinden zich ook een aantal belangrijke kunstwerken.

Serra San Quirico

Vlak bij onze borgo ligt de prachtige oude vestingplaats Serra San Quirico (10km, 15 autominuten). De oude stadsmuren zijn goed bewaard gebleven en de oude kern van het dorp heeft een aantal interessante bezienswaardigheden zoals de abdij van Sint-Helena en de overdekte gangen die langs de stadsmuren lopen. De absolute topper wat betreft bezienswaardigheden is de kerk van Santa Lucia. De kerk is gebouwd in de zeventiende eeuw ter vervanging van het door een aardbeving verwoeste klooster van Sint Lucia. Tal van relikwieën zijn er door de eeuwen heen verzameld en sieren nu groot deel van het interieur van de kerk. Daarnaast zijn er tal van prachtige schilderwerken en een overdreven hoeveelheid afwerkingen in bladgoud. 

Croce Monte Murano

Vanaf onze borgo is het “Croce Monte Murano” duidelijk zichtbaar (17km, 30 autominuten). Dit kruis op 882 meter hoogte is zeker een bezoekje waard. Vanaf het kruis, maar ook vanaf de ondergelegen parkeerplaats heb je prachtige vergezichten. Om er te komen met de auto ga je over een lange stoffige niet geasfalteerde weg. Te voet vanuit Serra San Quirico is het kruis ook bereikbaar (wegnummer 143). Dat is wel een pittige tocht van 2 uur over 6km (600m hoogteverschil), dus neem dan wel flesjes water mee. Vanaf de parkeerplaats, is het nog 20 minuten lopen naar het kruis.

Macerata

In Macerata (58km, 60 autominuten) is veel te zien. Hou je van de pracht en praal van de barokstijl dan zijn de Basilica della Misericordia, de Parrocchia Santa Maria delle Vergini en de Chiesa San Filippo Neri drie imposante kerken die geheel in deze stijl gebouwd zijn. Maar Macerata is toch wel het meest bekend om zijn imposante openlucht theater “Il Sferisterio”. Wil je een keer een opera of een voorstelling bijwonen, kijk dan even op de website van Il Sferisterio voor het actuele programma. Net buiten de stad kun je de 2000 jaar oude ruïnes van Helvia Ricina waar Macerata op gebouwd is nog altijd bezoeken. 

Recanati

Recanati (57km, 55 autominuten) ligt op een heuvelrug op 293 meter hoogte vlakbij de Conero Riviera. Door de ligging heb je overal prachtige uitzichten op de omgeving. Je vindt er lieflijke straatjes en pleinen. Op het centrale plein staat de 12e eeuwse Torre del Borgo. Een 36 meter hoge toren die je kunt beklimmen. Als je de toren beklimt, kom je eerst langs het oude uurwerk en vervolgens een verdieping hoger langs de klokken. Boven aangekomen heb je een adembenemend uitzicht dat zich uitstrekt van de Monti Sibillini tot aan de Adriatische Zee. In Recanati is ook de Orto Sul Colle dell'Infinito te vinden, een prachtige tuin grenzend aan nonnenklooster naast het huis van de bekendste Italiaanse dichter, schrijver en filosoof Giacomo Leopardi (Recanati, 29 juni 1798 - Napels, 14 juni 1837)

San Benedetto del Tronto

San Benedetto del Tronto (127km, 75 autominuten) aan de palmen riviera is een voormalig vissersdorp dat nu een moderne badplaats is geworden. Je kunt kilometers lopen over de kleurrijke boulevard tussen de metershoge palmbomen en grote Oleanders. Er zijn meerdere (luxe) restaurants te vinden met voornamelijk visspecialiteiten. Je kunt er tevens relaxen op mooie loungebedden- en banken. Op de brede zandstranden kun je heerlijk een dag vertoeven.

Marmitte dei Giganti

Door de kloof van San Lazzaro bij Fossombrone stroomt de rivier Metauro (58km, 75 autominuten). Door de kracht van het water die ook grote stenen meevoer zijn in de loop van de eeuwen grote ronde holtes ontstaan. De legende gaat dat vroeger reuzen de holtes gebruikten om wild in te koken. Vandaar de naam Marmitte dei Giganti (kuilen van de reuzen). De lengte van de kloof is ca. 500m, de diepte van het water varieert van 20cm tot 18m en het smalste punt van de kloof is circa 2 meter. De loop van de rivier wordt gekenmerkt door de verticale kalkstenen muren, rijk aan vegetatie en tot 30 meter hoog. Er zijn diverse watervallen en prachtige uitzichtpunten.

Monte San Vicino (1470 meter)

Zin in een uitdagende wandeling? Beklim dan eens de Monte San Vicino (26 km, 33 autominuten). Wij parkeerden langs Strada Panoramica S. Vicino Canfaito tussen de koeien die daar over de staat liepen. De koeienbellen waren uiteindelijk tot op de top te horen. Het is een stevige klim die in het begin nog door het bos loopt. Onderweg wordt je getrakteerd op adembenemende vergezichten. Op de top staat een metalen kruis en je hebt een 360 graden panorama. Vanaf de top zie je de Adriatische Zee, de Monte Subasio in Umbrië, de Monte Amiata van Toscane, en zelfs de Gran Sasso in de Abruzzo. 

Elcito

Vlakbij de Monte San Vicino ligt het pittoreske dorp Elcito (29 km, 38 autominuten). Elcito ligt op 824 meter hoogte en wordt ook wel het Tibet van de Marken genoemd. De laatste jaren dreigde Elcito een verlaten dorp te worden. Steeds meer mensen besloten te verhuizen en steeds minder oude mensen bleven achter. Momenteel telt het dorp nog maar 7 inwoners. Gelukkig zijn er nu initiatieven om het nieuw leven in te blazen. Er zijn momenteel renovatiewerkzaamheden aan de gang en ook zijn er culturele evenementen. In de zomer worden er concerten gegeven en in de winter is er een openlucht toneelstuk over de kerst.

Cacciano (Paese dei Murales)

Vlak bij Fabriano ligt het dorp Cacciano (38 km, 32 autominuten) dat zeker de moeite van een bezoek waard is. Op initiatief van twee dorpsbewoners is het idee ontstaan om Cacciano te versieren met prachtige muurschilderingen. Toen wij er zelf waren, waren het er 34 maar elk jaar komen en ongeveer 5 bij. De beschilderingen stellen ambachten uit het verleden voor. Van dieren uit de boerenwereld tot gezichten die zijn geboren uit de verbeelding van getalenteerde kunstenaars. Er is een grote parkeerplaats waarnaast je in de plaatselijke kroeg een gratis plattegrond met route kunt krijgen.

Ancona - Grotte de Passetto

Één van de leukste plekken in Ancona is de Grotte de Passetto (53 km, 45 autominuten). Langs dit stukje kust in Ancona vind je de “grottini”, de kleurrijke schuilplaatsen die begin 20e eeuw door de vissers in de klif werden gegraven om hun boten te herbergen. Tegenwoordig brengen hun erfgenamen, bekend als “grottaroli”, hun zomers hier door met het eten van verse vis en om te ontspannen. De verschillende gekleurde houten deuren maken de Passetto-grotten tot een schilderachtige plek. De Grotte del Passetto bereik je door de 222 treden tellende trap af te dalen in het park bij het  WOI-monument “Monumento ai Caduti”.

Deze website gebruikt (technische) cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op onze website.